Historia

perustuskokousAkateeminen karjakerho, AKK, perustettiin C-grundilla neljäntoista kotieläintieteen opiskelijan voimin 16.12.1974 kello 17 alkaneessa tapaamisessa. Tarkoituksena oli perustaa kerho yhdyssiteeksi jäsentensä, opiskelijoiden ja kotieläintieteen laitoksen välillä. Kerho pyrkii edistämään opiskelijoiden, kotieläinalan työnantajayritysten ja -järjestöjen välistä kanssakäymistä sekä luomaan ja ylläpitämään suhteita alan muihin opiskelijajärjestöihin kotimaassa ja ulkomailla. Yhteistyötä kehitetään erityisesti muiden Sampsa ry:n alakerhojen kanssa. Kerhon tavoitteena on herättää keskustelua ammatillisista sekä opintojen kannalta ajankohtaisista asioista. Sen tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä yllä olevien laitosten kanssa ja osallistua opintojen kehittämiseen.

Tähän päivään asti ovat AKK:n kokouspöytäkirjat, toimintasuunnitelmat ja -kertomukset säilyneet aina perustamistapaamisesta lähtien. Vanhoista toimintasuunnitelmista ja -kertomuksista voi nähdä kuinka kerhon toiminta on säilynyt samankaltaisena nämä neljäkymmentä vuotta. Arkistossa on säilynyt myös muun muassa tapahtumakutsuja ja valokuvia vuosien varrelta.

Kerhon perustaminen ei ollut turhaa, sillä jo ensimmäisenä toimintavuonna jäseniä kertyi 70 kappaletta. Jäsenmäärä on säilynyt samoissa lukemissa kaikki nämä vuodet. Vuonna 2014 määrä on kivunnut jo 88 jäseneen. Nykyään tarkoituksena on järjestää vähintään neljä yleiskokousta lukuvuoden aikana, mutta aikoinaan kokouksia järjestettiin peräti seitsemän lukuvuodessa. Kokouspaikkoina on toiminut muun muassa Valio, MTK, Orion, DeLaval ja Suomen Rehu. Vuoden viimeinen kokous on perinteisesti ollut vaalikokous, jossa kerholle valitaan uusi johtokunta.

Kerhon jäsenet ovat saaneet nauttia monipuolisesta oheis- ja huvitoiminnasta. Kerhon alkuvuosina AKK järjesti ensisijaisesti omille opiskelijoilleen suunnatun viikon mittaisen hevoskurssin Ypäjällä. Nyttemmin erikoiskursseja järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Käsiteltävinä aiheina ovat vaihdelleet muun muassa porotalous, turkistalous, hevoset ja koirat. Erikoiskursseihin liittyen on järjestetty vierailuja sekä retkiä sen hetkisen aiheen mukaan. Ulkomaan excursiot aloitettiin vuonna 1979, retkellä Viroon ja seuraavana vuonna Ruotsiin. Sen jälkeen AKK on vieraillut ulkomailla muutaman vuoden välein, muun muassa Englannissa ja Skotlannissa, Neuvostoliitossa, Islannissa, Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Latviassa. AKK on ensimmäisestä toimintavuodestaan lähtien järjestänyt keväiset Laidunkauden avajaiset. Alkuvuosina tapahtuma oli ”omalle väelle” suunnattu illanvietto, mutta sittemmin tapahtuma on kasvanut, ja vuonna 2014 juhlijoita kokoontui paikalle yli 600. 90-luvun alusta lähtien Laidunkauden avajaiset on järjestetty Viikin peltoaukealla sijaitsevassa Mehiläissaaren tai Vadelmakallion ladossa. Vuodesta -75 vuoteen -86 järjestetty Sisäruokintakauden avajaiset palasivat ohjelmaan 90-luvulla taas muutamaksi vuodeksi, jonka jälkeen se herätettiin uudestaan henkiin syksyllä 2012 nimellä Laidunkauden päättäjäiset yhteistyössä Tekniikka-Agraarien kanssa. Kerho järjestää isompien tapahtumien lisäksi jäsenilleen suunnattuja illanviettoja, muun muassa saunan merkeissä, jossa nuoremmat ja vanhemmat opiskelijat voivat tutustua toisiinsa.

AKK:n omistamat kumiutareet ovat seikkailleet opiskelijoiden mukana erilaisissa tapahtumissa, muun muassa Elma-messuilla ja Päivä maalla-tapahtumassa. Vuosina 1995 ja 2004 AKK on saanut kumiutareet lahjoituksena alan yrityksiltä. Kymmenen vuoden kovan kulutuksen seurauksena vuonna 2014 uusien utareiden hankinta oli taas ajankohtaista. Tällä kertaa utareet valmistuivat kerholaisten toimesta. Kumiutareita säilytetään kerholaisten nähtävillä AKK:n kerhohuoneessa, jonka kerho sai ensimmäisen kerran vuonna 2005 Kotieläintieteen laitokselta. Vuonna 2011 Akateemisen karjakerhon kerhohuone sijaitsi väliaikaistiloissa laitoksen remontin vuoksi. Syksyllä 2012 kerholaiset pääsivät viettämään uuden kerhohuoneen avajaisia.

Kaiken kaikkiaan neljäänkymmeneen vuoteen on mahtunut paljon. Vanhoja perinteitä on jatkettu ja uusia muodostettu. Näin neljänkymmenen vuoden jälkeen on hieno huomata, kuinka kerhon toiminta on pysynyt samankaltaisena – monipuolisena ja aktiivisena. Haluammekin toivottaa Akateemiselle karjakerholle sekä sen vanhoille ja nykyisille jäsenille iloista juhlavuotta!

Anna Vanha-Perttula ja Jenni Sipilä
Akateeminen Karjakerho 2014

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close